Palvelut

Metsäsuunnitelmat, tila-arviot ja metsänhoito

Greenway Logging Oy | Itä-Uusimaa, Etelä-Kymenlaakso

Ota yhteyttä

Metsäsuunnitelma ja tila-arviointi


Miltä haluaisit metsiesi näyttävän 20 vuoden päästä?


Metsäsuunnitelma tehdään sinun toiveidesi pohjalta, metsänhoitosuositukset huomioiden. Laaditaan yhdessä suunnitelma, joka on sinun arvojesi mukainen.

Metsäsuunnitelma laaditaan maastossa kerätyn tiedon, metsänhoitosuosituksien ja sertifioinnin (PEFC, FSC) kriteereihin perustuen. Metsäsuunnitelmasta löytyy kuviotiedot, maaperät kasvupaikkatyypeittäin, puuston määrä sekä suunnitellut hakkuut ja hoitotoimenpiteet vuosittain. Suunnitelma hyödyntää taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän käytön periaatteita. Metsäsuunnitelmassa huomioidaan historiallisten kohteiden erityispiirteet ja erityisen tärkeät luontokohteet. Huomioimme suunnittelussa mahdolliset vapaaehtoiseen metsiensuojeluohjelma Metsoon sopivat kohteet.


https://www.metsonpolku.fi/fi-FI


Metsäsuunnitelmassa kuuntelemme sinun toiveitasi metsäluonnon monimuotoisuutta vaalien. Kunkin metsänomistajan tavoitteet ovat yksilölliset ja suunnitelman painopisteet vaihtelevat tilakohtaisesti.

Tiedätkö mikä on metsätilasi arvo?


Arvon määritys on usein ajankohtainen kiinteistökaupassa, perinnönjaossa ja sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

Luotettavan tila-arvion laatimiseen tarvitaan ajantasainen metsäsuunnitelma, josta selviää suunnitellut hakkuut ja hoitotoimenpiteet. Käytämme metsätilan arvon määritykseen summa-arvo -menetelmää, jossa määritetään arvo kullekin kuviolle maapohjan arvon, taimikoiden arvon, puuston hakkuuarvon ja mahdollisen odotusarvon summana. Kullekin tilalle tehdään ns. kokonaisarvonkorjaus, joka huomioi tilan erityistarpeet ja hallintomenot.



Metsäsuunnitelman ja arvonmäärityksen kustannukset voi vähentää metsäverotuksessa, kuten myös muut metsänhoitoon liittyvät kustannukset. Veroilmoituksen täyttöön on syytä paneutua huolella ja tarvittaessa autamme veroilmoituksen laadinnassa.

Metsänhoito


Kasvaako metsäsi ylitiheänä?


Metsää kannattaa hoitaa sekä taimikkovaiheessa että varttuneena, jotta saat tuottoa metsällesi. Taimikkovaiheessa sijoitettu raha tuo paremman tuoton kuin luonnon varaan jätetty.

Taimikonhoidolla voidaan sekä varmistaa tulevia puukauppatuloja että auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hoidettu taimikko parantaa puuston elinvoimaisuutta ja kestää paremmin tuhoja. Ilmastonmuutos vaikuttaa puunkorjuuseen ja metsänhoitotoimenpiteisiin. Ilmaston lämmetessä Suomen metsät hyötyvät kasvukauden pidentyessä, mutta talvien lämpeneminen tuo haasteita puunkorjuuseen.

Taimikonhoito


Onko raivaussahan käynnistyksestä aikaa?


Oikea-aikainen taimikonhoito on kannattavaa metsätaloutta ja sijoitus tulevaisuuteen.

Usein taimikonhoitoja tarvitaan kaksi ennen kuin päästään tuottavaan ensiharvennus vaiheeseen. Varhaisperkaus suoritetaan 4-6 vuoden kuluessa istutuksesta, jolloin kasvatettavan taimikon pituus on 1-1,5 m. Havupuutaimikossa poistetaan kasvua haittaava lehtipuusto. Taimikonharvennus on ajankohtainen puulajista riippuen 3-7 metrin pituudessa. Kasvatettava taimikko harvennetaan suositusten mukaiseen tiheyteen, joka riippuu kasvupaikasta ja puulajista. 


Käytämme taimikonhoitoon paikallisia metsureita, jotka hoitavat työn ammattitaitoisesti metsänomistajan toiveet huomioon ottaen. Tarjouksen laatimiseksi tarvitsemme tilan kiinteistönumeron ja halutessasi voit ottaa osaa metsäkäynnille.


Taimikonhoidon kustannuksiin voit mahdollisesti saada Kemera-tukea Metsäkeskukselta. Tuen saamiseksi on tietyt kriteerit liittyen taimikon kasvatettavan puuston ja poistettavan puuston pituuteen ja runkolukuun, sekä tukeen haettavan metsäkuvion koossa. Selvitetään yhdessä täyttyvätkö tuen saamisen ehdot.

https://www.metsakeskus.fi/kemera-tuet

Neuvontapalvelut


Onko metsäsi sertifioitu?

Mikäli metsänomistukseen liittyvissä asioissa löytyy askarruttavia asioita, niin asiantuntijamme auttavat. Metsänomistamiseen liittyy joitakin kirjanpitotehtäviä, kuten veroilmoituksen täyttö, Kemera -tuki hakemukset, suojelu ja sertifiointi. Autamme PEFC-sertifikaatin hankkimisessa.

Muistitko hakea Kemeran?

Kestävän metsätalouden rahoitusjärjestelmä Kemera on tarkoitettu yksityisen metsänomistajan metsänhoidon tukemiseen. Tukea voi hakea mm. taimikonhoitoon, pienpuunkeruuseen ja metsäteiden perusparannuksiin.

https://www.metsakeskus.fi/kemera-tuet


Olisiko METSO-mahdollisuutta metsässäsi?

Toisinaan luontoarvot ovat suuremmat kuin puunmyynnistä saatavat tulot. Vapaaehtoisen metsän suojelun avulla voit korvausta vastaan säilyttää rakkaan metsämaisemasi ja säilyttää luontoa koskemattomana myös tuleville sukupolville. METSOn, Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman tavoite on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys vuoteen 2025 mennessä. Voit tarjota metsääsi yksityiseksi suojelualueeksi pysyvästi tai määräajaksi tai toteuttamalla luonnonhoitotöitä. Metso-ohjelmalla suojellaan metsiä, jotka ovat luonnonarvoiltaan monipuolisia ja eliölajien elinympäristöinä erityisen arvokkaita, joiden tunnistamisessa ja kohteen tarjoamisessa voimme olla apuna.

https://www.metsonpolku.fi/fi-FI

Share by: